top of page

Centru de cercetare si dezvoltare privind diagnosticul si tratamentul accidentelor vasculare cerebrale

COD MYSMIS: 121574

Proiect co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala

Valoarea totala a proiectului: 23.595.610,80 lei

Valoarea finantarii nerambursabile: 13.522.462,80 lei

images (1).png
spital fata.jpg
  1. Laborator mobil (ambulante)

  2. Laborator dinamic multifunctional (urgente stroke) – camera de garda

  3. Laborator imagistica - unitatea 1 – cabinet radiolog

  4. Laborator tomografie unitatea 2 si 3 (2 incaperi - CT + camera comanda)

  5. Laborator imagistica - unitatea 4 (RMN +camera tehnica RMN -2 incaperi)

  6. Laborator analize sanguine - unitatea 1 - prelevare sange - 1 incapere

  7. Laborator analize sanguine - unitatea 2 - procesare probe - 2 incaperi

  8. Laborator cercetari radiologie unitate 1 (birou) – cabinet medic radiolog

  9. Laborator cercetari ecografie

  10. Unitate cercetari statistice -birou etaj 4

  11. Laborator cercetari in domeniul neurochirurgiei (birou) – cabinet sau

  12. Laborator cercetari radiologie - unitate 2 RX

  13. Laborator cercetari neurologie (birou) - cabinet

  14. Laborator cercetari radiologie -unitate 3 angiografie

  15. Laborator studii metode de tratament -unitatea 1 - 1 incapere/sala fizioterapie

  16. Laborator studii metode de tratament -unitatea 2- 6 incaperi/saloane; - 2 etaj 1 (stroke) + 4 saloane etaj 2

  17. Laborator studii metode de tratament -unitatea 3- 4 incaperi (sala tratament, sala preparare       medicamente, camera de garda asistente, camera de garda medici); Sali tratamente etaj 1 si 2 si camera de garda.

  18. Laborator studii metode de tratament - unitatea 4 - 6 incaperi (sala operatii+ spalator, sterilizare camera murdara, sterilizare ambalare instrumenta, sterilizare camera curata, preoperator) etaj 3

  19.  Laborator cercetari radiologie - unitate 3 - 2 incaperi; (birouri – etaj 3)

 

20. Unitate diseminare rezultate Cercetare – sala sedinte

angio bun.jpg

Obiectivul general - dezvoltarea si modernizarea capacitatii si infrastructurii de cercetare, dezvoltare si inovare a Centrului Medical Transilvania prin:

  • Infiintarea unui centru de cercetare-dezvoltare in domeniul sanatatii, privind accidentul vascular cerebral (una dintre cele mai raspandite cauze de morbiditate si mortalitate din Romania)

  • Realizarea unor studii privind urgentele neurovasculare

 

Rezultate asteptate

  • Imbunatatirea protocolului de diagnostic si tratament al accidentului vascular cerebral, prin aplicarea rezultatelor studiilor de cercetare derulate de Centrul Medical Transilvania

  • Dezvoltarea aptitudinilor cu caracter inovativ in diagnosticul si tratamentul AVC

  • Imbunatatirea, dezvoltarea si modernizarea capacitatii si infrastructurii de cercetare, dezvoltare si inovare

  • Cresterea calitatii si diversificarea ofertei de servicii inovatoare specifice activitatilor din domeniul sanatatii si stimularea cererii de inovare din partea sectorului medical

  • Cresterea performantei in cercetare prin studiile de cercetare, implicarea echipei pluridisciplinare si utilizarea tehnologiilor avansate de diagnostic si tratament

313_2266.jpg

Centrul de cercetare si dezvoltare privind diagnosticul si tratamentul AVC-ului asigura:

  • Metode performante de diagnostic, dezvoltate experimental, in cadrul Centrului Medical Transilvania

  • Protocoale de tratament inovator si eficient

  • Protocoale de ingrijiri multidisciplinare pentru pacientii cu AVC, in cadrul unei unitati de urgente neurovasculare

 

Laboratoarele de cercetare-dezvoltare pentru studierea, diagnosticul si tratamentul AVC-ului sunt dotate cu echipamente de ultima generatie, care incorporeaza tehnologii avansate, competitive la nivel international. Utilizarea acestor echipamente:

  • sustine activitatea de CDI pentru obtinerea protocolului medical privind diagnosticul si tratamentul accidentelor vasculare cerebrale (AVC)

  • sprijina cresterea performantei in cercetare a Centrului Medical Transilvania

  • sustine dezvoltarea aptitudinilor intreprinderii de utilizare a rezultatelor cercetarii intr-o arie strategica pentru sectorul de Sanatate.

DJI_0053.jpg

Unde ne desfasuram activitatea?

 

Cladirea Centrului de cercetare si dezvoltare privind diagnosticul si tratamentul accidentelor vasculare cerebrale este situata in Cluj-Napoca, strada Rene Descartes nr.1-3.

Cladirea a fost proiectata si conceputa, cu ajutorul finantarii europene, ca o structura monobloc, cu:

  • subsol pentru partea de personal si echipamente tehnice ale cladirii plus Laborator imagistica - unitatea 4 RMN 3T

  • parter unde este situata receptia pacientilor plus Laboratorul dinamic multifunctional (urgente stroke) – camera de garda si Laborator tomografie

  • etajul 1 unde este dispus Laboratorul de analize sanguine cu unitate de prelevare probe sanguine si cele doua unitati de procesare probe, Laboratorul cercetari radiologie RX, Laboratorul cercetari in domeniul neurochirurgiei si Laboratorulul de cercetari neurologie plus o parte din Laboratoarele de studii metode de tratament (saloane)

  • etajul 2 este destinat exclusiv Laboratoarelor de studii metode de tratament (saloane) si sala de tratament, camera de garda

  • etajul 3 unde este situat Laboratorul de studii tratament - unitatea 4 - 6 incaperi (sali operatii+ spalator, sterilizare camera murdara, sterilizare ambalare instrumentar, sterilizare camera curata, preoperator) la care se adauga compartimentul de suport Terapie Intensiva si Laboratorul cercetari radiologie -unitatea 3 angiografie

  • etajul 4 acomodeaza Unitatea cercetari statistice - birou, Laboratorul studii metode de tratament -unitatea 1 - sala fizioterapie si Unitatea de diseminare rezultate cercetare – sala sedinte.

 

Accesul intre nivelele cladirii este asigurat de 2 lifturi, unul de 6 persoane si altul de 21 de persoane care permite si transportul pacientilor cu targa si, la nevoie, cu patul.

Cladirea dispune de 18 locuri de parcare si spatii verzi in suprafata de 691 mp.

IMG_2271.JPG

Transportul pacientului catre Centrul de cercetare si dezvoltare privind diagnosticul si tratamentul accidentelor vasculare cerebrale

 

Cea mai scurta perioada posibila de la debutul simptomelor pana la tratamentul de urgenta este esentiala pentru prognosticul si recuperarea pacientului dupa accidentul vascular cerebral acut.

Pacientul este transportat la Centrul de cercetare cu ajutorul a doua Laboratoare mobile, respectiv Ambulante de tip B1, asistenta medicala fiind acordata de catre medic si asistent medical.

Personalul de pe ambulanta este instruit sa recunoasca semnele accidentului vascular cerebral si se stabileste o legatura telefonica directa intre personalul de pe ambulanta si medicul de garda de la Centrul de cercetare si dezvoltare privind diagnosticul si tratamentul accidentelor vasculare cerebrale, acesta fiind pregatit sa evalueze pacientul si, la nevoie, sa efectueze tromboliza.

Laboratoarele mobile, achizitionate in cadrul proiectului, beneficiaza de dotari si echipamente de ultima generatie dintre care enumeram: defibrillator semiautomat cu monitorizare EKG, dispozitiv administrare perfuzii sub presiune, injectomat, pulsoximetru samd.

 

Metode de diagnostic utilizate in cadrul Centrului de cercetare si dezvoltare privind diagnosticul si tratamentul accidentelor vasculare cerebrale

 

Pacientii se triaza la sosire cu ajutorul scalei ROSIER, care este un instrument validat pentru identificarea pacientilor cu accident vascular cerebral in Laboratorul dinamic multifunctional (urgente stroke) – camera de garda.

Conceptul "timpul inseamna creier" subliniaza faptul ca tratamentul AVC-ului trebuie considerat o urgenta. De aceea, evitarea intarzierilor, un diagnostic rapid si initierea unui tratament eficace sunt deosebit de importante la acesti pacienti.

 

Diagnostic imagistic

 

          Prin utilizarea metodelor imagistice se va putea aprecia parenchimul cerebral ischemiat, vasele ce iriga substanta cerebrala si se vor putea exclude contraindicatii la administrarea tratamentului trombolitic (AVC hemoragic, stenoze importante ale marilor artere), precum si excluderea patologiilor ce pot mima un AVC (tumori cerebrale, infectii, encefalite, hematoame subdurale, hipoxii).

Imagistica de perfuzie prin CT sau IRM si angiografia pot sa fie utilizate la anumiti pacienti cu AVC ischemic (de exemplu cu fereastra terapeutica neclara, internare
tardiva), fiind utila in stabilirea indicatiei de tromboliza.

Metodele imagistice au de asemenea un rol foarte important in monitorizarea pacientilor, pentru evaluarea posibilelor complicatii.

Principalele echipamente de radiologie imagistica medicala care fac parte din dotarea Centrului de de cercetare si dezvoltare privind diagnosticul si tratamentul accidentelor vasculare cerebrale sunt:

Sistemul de rezonanta magnetica Philips Ingenia 3.0T Omega HP

 

Solutionarea problemelor medicale incepe cu examinarea de inalta precizie, pentru a oferi un diagnostic corect. In acest sens, folosim un echipament de ultima generatie de rezonanta magnetica, produs in Olanda de catre Philips, cu un camp magnetic de 3.0T. Sistemul are gradienti extrem de rapizi, care asigura o calitate excelenta a imaginii, stabilind in acelasi timp noi directii pentru cercetarea clinica in imagistica 3.0T.

 

Sistemul de angiografie biplan Philips Azurion 7

 

Sistemul de angiografie biplan de ultima generatie, Azurion 7 B20/15, incorporeaza tehnologiile consacrate Philips, in ceea ce priveste calitatea imaginii, algoritmii de reducere a dozei de radiatie, modul de lucru si fiabilitatea sistemului.

 

Sistemul de radiografie Philips DuraDiagnost F30

 

Fluxul de lucru digital al DuraDiagnost F30 elimina procedurile de imagistica pe caseta care consuma mult timp, oferind imagini rapide si de inalta calitate imediat pe statia de lucru Eleva.

 

Ecograf Philips Affiniti 50

 

Affiniti 50 este un ecograf Doppler color, de inalta calitate, cu un design ergonomic, elegant si cu un sistem de imagistica foarte bun. Pe langa acestea, vine cu o interfata prietenoasa si intuitiva, cu acces rapid la caracteristici cheie si cu cea mai recenta tehnologie incorporata.

313_1884.jpg
azurion bun1.jpg
313_2083.jpg
313_2103.jpg
313_2043.jpg

Analize sanguine

 

Laboratorul de analize sanguine, asigura realizarea analizelor medicale de biochimie, imunologie, hematologie, coagulare, microbiologie.

Acesta dispune de doua unitati, respectiv prelevare sange si procesare probe.

Analizele sunt realizate cu ajutorul echipamentelor care au achizitionate pe baza finantarii proiectului. Acestea sunt:

  1. Analizor automat de biochimie AU480

  2. Analizor automat de coagulare ACL ELITE PRO

  3. Analizor automat hematologie PENTRA XLR

  4. Analizor automat imunologie ADVIA CENTAUR CP (SIEMENS)

  5. Analizor semiautomat urina CLINITEK STATUS (SIEMENS)

  6. Hota cu flux laminar vertical ASAL Model 700

  7. Hota de protectie biologica cu flux laminar ATLANTIC 1200

  8. Etuve Binder

  9. Centrifugi

  10. Alte echipamente specifice microbiologiei

Metode de tratament utilizate in cadrul Centrului de cercetare si dezvoltare privind diagnosticul si tratamentul accidentelor vasculare cerebrale

 

Tromboliza intravenoasa – utilizata in cazul accidentelor vasculare ischemice in fereastra terapeutica

Se foloseste rtPA (recombinant tissue plasminogen activator)

Cand este administrat in primele 3 ore de la debutul simptomelor aduce un beneficiu de 10% in supravietuirea fara dizabilitati.

 

Tromboliza intraarteriala

Un cateter este plasat intr-o artera a poligonului Willis si medicatia este injectata la locul trombozei.

Trombectomia mecanica

  • In vasele mari

  • La pacientii ce nu raspund la tromboliza

  • 7% complicatii

  • In imagine un dispozitiv de indepartare mecanica a trombului.

 

 

Angioplastia

Se recomanda la pacientii cu stenoza 70 - 99%.
Angioplastia carotidiana transluminala percutana si/sau stentarea (CAS) sunt
recomandate la pacienti selectionati: stenoza carotidiana severa simptomatica cu stenoza într-o zona inaccesbila chirurgical sau restenoza.
Se recomanda ca tratamentul endovascular (stent) sa fie luat in considerare la pacientii cu stenoza intracraniana simptomatica.

willis.jpg
willis1.jpg
313_2222.jpg

Metode endovasculare - Tratamentul anevrismelor si malformatiilor arterio-venoase utilizand

  • Standardele curente de practica implica cliparea microchirurgicala sau "coilingul"
    endovascular in cazul anevrismelor, oricand este posibil.

 

In imagine anevrism tratat cu coils.

(abordarea intraluminala a anevrismelor prin introducerea de balonase, spirale metalice sau alte materiale embolizante sub control radiologic).

 

Tromboliza intraarteriala, trombectomia mecanica, angioplastia si metodele endovasculare pentru tratamentul anevrismelor si malformatiilor arterio-venoase cerebrale se realizeaza in cadrul Laboratorului cercetari radiologie -unitate 3 angiografie, respectiv cu ajutorul angiografului biplan de ultima generatie, Azurion 7 B20/15. Acesta este practic o platforma de terapie ghidata prin imagini care permite medicilor sa ofere ingrijire superioara, sa efectueze cu usurinta si incredere proceduri, optimizand in acelasi timp productivitatea laboratorului. Mai mult, configuratia echipamentului prezinta o suita complexa de instrumente interventionale avansate in domeniul cateterismului cardiac, angiografiei interventionale vasculare, neurologice si oncologice. Practic, sistemul este dotat cu toate aplicatiile clinice necesare asigurarii unui diagnostic clinic corect, rapid si precis, cu minimul de doza de radiatie pentru pacient si pentru personalul medical.

willis2.jpg
313_2162.jpg

Chirurgia decompresiva pentru AVC ischemic extins

Criteriile de includere sunt scaderea nivelului starii de constienta, semne de infarct pe CT de 50% sau mai mult din teritoriul ACM si includere la < 45 de ore de la debut (chirurgia la < 48 de ore)

- Infarctul cerebelos: ventriculostomia si chirurgia decompresiva sunt considerate
tratamentele de electie ale infarctelor cerebeloase inlocuitoare de spatiu, inaintea aparitiei semnelor de herniere.

Neurochirurgical, diferentiat in functie de:

  • localizarea hemoragiei (supra sau infra teritoriala)

  • prezenta sau absenta anevrismelor sau altor cauze ale hemoragiei

  • Chirurgia minim invaziva (evacuarea cheagului).

Cliparea anevrismala si wrappingul (invelirea) in cazul unor ectazii anevrismale raman metodele de electie pentru rezolvarea unei surse hemoragice, de aceasta origine.

313_2248.jpg

Chirurgia decompresiva pentru AVC ischemic extins si tratamentul neurochirurgical sunt realizate in Laboratorul studii metode de tratament - unitatea 4 Bloc operator.  

 Cu ajutorul finantarii din cadrul proiectului, acesta este prevazut cu:

  • Lampi scialitice ILED7 TRUMPF care permit utilizatorului selectarea caracteristicilor dorite, respectiv nivel de iluminare, temperatura de culoare, diametrul campului luminos, gestionarea umbrelor si sunt dotate cu senzor de adancime 3D Laser

  • Sistem de pereti metalici, specifici camerelor curate, cu dimensiuni adaptabile, cu suprafata tratata antibacterian cu ioni de argint, rezistente la foc

  • Tavane de tip camere curate prevazute cu filtre de tip HEPA si grile de aspiratie ce asigura un flux de aer unidirectional

  • Console de chirurg si anestezist, complet echipate

  • Aparat de anestezie DRAGER Perseus de ultima generatie

  • Mese de operatie TRUMPF cu accesorii specifice pentru diferite specialitati chirurgicale. Acestea dispun de blat radiotransparent ce permite efectuarea de investigatii imagistice intraoperatorii.

313_2282.jpg

Postoperator, pacientii beneficiaza de ingrijire in cadrul Laboratoarelor studii metode de tratament (Saloane) dotate cu:

  • Console gaze medicale

  • Paturi electrice de tip ATI complet echipate

  • Paturi electrice universale

  • Noptiere metalice

  • Monitoare functii vitale Philips

  • Injectomate B. BRAUN

  • Defibrilatoare

  • Ventilatoare DRAGER Savina

313_2204.jpg

Recuperarea postoperatorie poate incepe imediat in cadrul Laboratorului studii metode de tratament -unitatea 1 - sala fizioterapie, dotata cu:

  • Aparat de terapie combinata BTL 4825S Premium

  • Aparat de terapie laser stationar BTL 4110 Premium

  • Aparat de magnetoterapie stationar BTL 4920 Premium

„Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”

 www.fonduri-ue.ro

„Pentru informații detaliate despre celelate programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro”.

bottom of page